1. päivä

Viking linen m/s Grace lähtee Turun satamasta klo 20.55. Majoittuminen B-2 hytteihin. (200 km)

2. päivä

Saapuminen Tukholmaan. Aamiainen Laivalla. Ajo Ruotsin läpi Lollandiin ja lautta Helsinborg-Helsingör. Majoittuminen hotelliin Maribossa. Illallinen hotellilla. (800 km)

3. päivä

Aamiainen hotellilla. Lautta Rödby-Puttgarden 45 min. Ajo Bremeniin. Lounas. Teemme lyhyen kävelykierroksen vanhankaupungin alueella. Yöpyminen Bremenissa Maritim Hotel Bremen. (270 km)

4. päivä

Aamiainen hotellilla. Aamupäivällä jatkamme matkaa kohti Moseljoen laakson romanttisia paikkoja. Ensin tutustumme Rein- ja Moseljokien liittymäkohdassa sijaitsevaan Koblenziin. Kaupunki on Saksan viiniteollisuuden keskus. Koblenz oli yksi roomalaisen sotapäällikön Nero Claudius Drusuksen vuonna 8 eKr perustamista sotilasasemista, tuolloin nimeltään Castellum apud Confluentes, ”Linna jokien yhtymäkohdassa”. Kaupungin nykyinen saksankielinen nimi on mukaelma Confluentes-sanasta. Kaupunki viettikin vuonna 1992, 2000-vuotisjuhlapäiväänsä. Kaupunginoikeudet Koblenz sai kuitenkin virallisesti vasta vuonna 1214. Tutustumme kaupungin kuuluisimpiin nähtävyyksiin Deutsches Ekiin(Saksalainen kulma) ja Ehrenbreitsteinin linnaan. Tutustumiskierroksen aikana on mahdollisuus ihailla hienoja näköaloja alas Koblenziin sekä Rein-joen laaksoon. Lounas.

Lounaan jälkeen matka jatkuu kylpyläkaupunkiin Bad Bertrichiin, jossa sijaitsee Saksan ainoa Glauben -suolakylpylä. Vuoristolähteen luonnollinen vedenlämpö on 32 astetta ja sen sanotaan olevan aivan erityinen aarre terveydelle sekä nuoruuden lähde. Yöpyminen Bad Bertrichissä. (590 km)

5. päivä

Aamiainen hotellilla. Aamupäivällä jatkamme tutustumiskierroksella Moseljoen laakson romanttisiin kyliin ja kaupunkeihin. Ensin tutustumme yhteen Saksan kauneimmista ja parhaiten säilyneistä linnoista Burg Elziin. Burg Elzin satulinna on säilynyt tuhoutumattomana jo ritareiden ajoilta. Kierroksellamme tutustumme linnan jännittävään yli 800-vuotiseen historiaan.

Matka jatkuu pitkin Moselin alajuoksun laaksoa maalauksellisten viinikylien kautta: Cochemi, Traben, Trarbach ja Benkastel, Kues. Kylät, pikkukaupungit ja satulinnat ovat laakson todellisia helmiä. Bernkastel-Kues on romanttisuudessaan helmien helmi. Bernkastel-Kuesin vanhakaupunki koostuu kapeista kaduista ja kujista, joita ympäröivät keskiajalla rakennetut perinteiset saksalaistyyliset puuristikkotalot. Vanhassakaupungissa on myös paljon pikkuputiikkeja ja matkamuistomyymälöitä, joten mukavien tuliaisten ostaminen Bernkastel-Kuesissa onnistuu varmasti.

Varhaisillallinen sekä viinimaistiaiset viiniviljelystilalla. Viinimaistiaisten aikana kuullemme paljon viiniviljelyksen historiasta ja nykypäivästä. Illaksi paluu Bad Bertrichiin, jossa yöpyminen. (200 km)

6. päivä

Aamiainen hotellilla. Aamupäivällä teemme jokiristeilyn Bernkastel Kues kaupungista Traben-Trarbachiin. Laaksot ovat Saksan romanttisinta viininviljelyaluetta. Siellä viiniä on viljelty roomalaisten ajoilta asti. Viiniköynnökset ja metsät peittävät jyrkkiä savikivirinteitä.Tämä on erinomaista Riesling-seutua.

Traben-Trarbachista nousemme bussiin ja matka jatkuu kohti Trierin kaupunkia. Trier on Moselin alueen suurin kaupunki, n. 100 000 asukasta. Trier on todennäköisesti Saksan vanhin kaupunki ja sieltä löytyy merkittäviä historiallisia nähtävyyksiä. Noin 2000 vuotta vanhan kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat roomalaisaikainen kaupunginportti Porta Nigra, kolmen roomalaisen kylpylän jäänteet sekä Trierin tuomiokirkko. Lounas.

Lounaan jälkeen jää vapaata aikaa ostoksille. Iltapäivällä paluu Bad Bertrichiin, jossa yöpyminen. (180 km)

7. päivä

Aamiaisen jälkeen lähdemme Luxemburgiin. Matkalla tutustumiskäynti Grenenmacherin kylässä Bernard-Massardin viinitilalla, jossa valmistetaan Luxemburgin ikiomaa samppanjaa eli crémantia. Kierroksen aikana tutustumme Luxemburgin kohokohtiin kuuluviin Casemates du Bock linnoituksen tunneleihin. Casemates du Bock ovat 23 km pituiset linnoitetut tunnelit kaupungin alla, jotka menevät parhaimmillaan 40 metrin syvyyteen maan alle. Lounas. Tutustumme myös kaupungin merkittävimpiin rakennuksiin. Illaksi palaamme tuttuun Bad Bertrichiin. (270 km)

8. päivä

Aamiainen hotellilla. Aamupäivällä matka jatkuu Hannoveriin. Kaupunkikierros ja majoittuminen Maritim Grand Hotelliin. Lounas matkan aikana. (480 km)

9. päivä

Aamiainen hotellilla. Matka jatkuu Hannoverista Lyybekiin. Matkalla näemme myös Hampurin ja teemme siellä kaupunkikierroksen sekä syömme lounaan. Jatkamme Lyypekkiin ja siellä lyhyt kaupunkikierros. Lyypek on lempinimeltään hansakaupunkien kuningatar, joka on perustettu jo vuonna 1143. Kaupunkia kutsutaan myös Itämeren portiksi.

Illalla bussimatka Travemündeen, jossa lähtöselvitys klo 23:00. (260 km)

10. päivä

Klo 03:00 Laivamatka Travemündestä – Helsinkiin. Päivä merellä. Brunssi klo 09.30-13.30 ja illallinen klo 18.30-20.00. Laivalla saunan vapaa käyttö.

11. päivä

Klo 08:00 saapuminen Helsinkiin. Aamiainen klo 07.00-08.00 laivalla. Jatkamme välittömästi kotimatkalle. (200 km)

Hintaan sisältyy/hlö

 • bussimatkat tasokkaalla turistibussilla
 • laivamatka Turku-Tukholma Viking Line Grace B-2 hytti
 • aamiainen Viking Gracella
 • Lauttamatkat Helsinborg-Helsingör ja Rödby-Puttgarden
 • majoitukset 2-hh (Maribo hotelli, Bremen Maritim Hotel Bremen, Parkhotel Bad Bertrich, Hannover Maritim Grand Hotel)
 • aamiaiset hotelliaamuina
 • kahdeksan (8) ruokailua
 • sisäänpääsymaksut Ehrenbreitsteinin linna ja Burg Elziin
 • opastukset Ehrenbreitssteinin linnaan ja Burg Elziin
 • käynti Casmates du Bock tunneleissa
 • päiväretki Luxemburgiin
 • paikallisopastus: Bremen, Koblenz, Ehrenbreitsteinin linna,Trier, Hannover, Luxemburg, Hampuri ja Lyypekki.
 • viinimaistiaiset ja käynti Bernard-Massardin viinitilalla
 • Finnlines Travenmunde-Helsinki B-2 hytti
 • aamiaisbrunssi, illallinen ja aamiainen laivalla
 • saunan vapaa käyttö laivalla

Paluussa A-2 hytin lisämaksu 35 €/ henkilö.

1-hh lisä 350 €

Ulkomaan matkoilla mukana tulee olla voimassa oleva passi, tai poliisiviranomaisen myöntämä henkilöllisyystodistus. Matkoillamme noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Tilausliikenne V-H Tuovinen Oy:n erityisehtoja. Ryhmämatkoilla ei ole peruutusturvaa esim. sairastapauksissa.